FAQ

WAT IS DE BESTE MANIER OM EEN LEONIDAS PRALINE TE ETEN?

Chocolade spreekt al onze zintuigen aan: onze ogen, huid, oren, smaak en reuk. Elke praline moet er zacht en glimmend uitzien en een rijke bruine kleur hebben. Hij mag niet te opvallend naar suiker ruiken. Een perfect gemaakte praline moet kraken bij de eerste beet. Wanneer een praline begint te smelten in uw hand nog voor u erin bijt, betekent dit dat hij veel cacaoboter bevat, wat een goed teken is. Laat de praline zachtjes in uw mond smelten: u mag hierbij geen korreltjes voelen. Bij een tweede of derde beet komen de extra aroma’s van de vulling vrij. Duw de praline tenslotte zachtjes tegen uw verhemelte zodat de smaak zich daar ten volle ontplooit. Neem uw tijd om ervan te genieten. Wij hebben ook onze tijd genomen om hem te maken.

BEVATTEN DE LEONIDAS PRODUCTEN PLANTAARDIGE VETTEN?

Sinds 3 augustus 2003 laat een Europese richtlijn de fabrikanten toe om bij de samenstelling van hun chocolades plantaardige vetten te gebruiken (in plaats van cacaoboter), maar wel onder zeer strenge voorwaarden. Deze richtlijn zorgde voor heel wat beroering bij fabrikanten en consumenten. Leonidas heeft in deze kwestie altijd een klaar en duidelijk standpunt ingenomen. Leonidas zal altijd 100% cacaoboter blijven gebruiken.

Palmolie, een grondstof waarrond heel wat controverse bestaat, wordt door Leonidas niet gebruikt als ingrediënt voor zijn pralines.

Leonidas preciseert echter dat er sporen van palmolie aanwezig zijn in de orangettes. Deze sporen (< 1%) zijn het resultaat van de bewerking van de gekonfijte sinaasappelreepjes door de leverancier.

Leonidas heeft echter beslist om op zoek te gaan naar alternatieven zonder palmolie en werkt met zijn leveranciers samen om de laatste percentages palmolie te kunnen vermijden.

ZIJN ER LEONIDAS PRODUCTEN DIE KOOSJER ZIJN?

Sommige Leonidasproducten zijn opgenomen in een lijst van producten die worden erkend als koosjer door de CrC (Chicago Rabbinical Council) (hppts://www.crcweb.org).

Bovendien hebben wij ook een lijst met toegestane producten die werd gepubliceerd door het Consistorie van Parijs.

De selectiecriteria van deze beide organismen zijn verschillend. Wij nodigen u uit om hun site te raadplegen voor meer details.

WAT IS DE BESTE PLAATS OM DE PRALINES EN ANDERE PRODUCTEN VAN LEONIDAS TE PROEVEN?

Uw dichtstbijzijnde Leonidas winkel is daarvoor natuurlijk ideaal, maar we openen nu ook exclusieve paradijzen voor chocoladeliefhebbers: Chocolate&Café. Het zijn echte droomplaatsen waar doorwinterde chocoladefanaten in optimale omstandigheden van chocolade en koffie kunnen genieten. Naast de Leonidas pralines kunt u er ook van het complete gamma van Leonidas producten proeven, inclusief roomijs, confituren en cake, samen met de overheerlijke Bewley’s koffie uit Ierland. Een chocolade-ervaring die u zeker niet mag missen!

ZIJN DE LEONIDAS PRODUCTEN HALAL?

Wij hebben momenteel geen HALAL-certificaat. Er is echter een lijst van alcoholvrije producten verkrijgbaar op aanvraag op info@leonidas.com.

IK BEN ALLERGISCH. KAN IK PROBLEEMLOOS DE PRODUCTEN VAN LEONIDAS CONSUMEREN?

Alles hangt af van de soort allergie. Onze Leonidas-producten bevatten een bepaald aantal ingrediënten die allergieën of intoleranties zouden kunnen veroorzaken(zoals melk, soja, gluten of noten). Hebt u last van een voedselallergie, stuur ons dan gerust een e-mail. We vertellen u graag welke pralines u probleemloos kunt eten. Samengevat:

  • Eieren en eiderivaten (albumine) In sommige producten worden stukjes koek gebruikt die eiwit kunnen bevatten. Sporen van ei kunnen dus aanwezig zijn in een groot aantal producten. De gelei, de sinaasappel- en citroenschijfjes bevatten eveneens albumine.
  • Gluten
    Gluten is een molecule die wordt aangetroffen in granen zoals tarwe, gerst, haver en hun derivaten zoals malt. Sommige Leonidas producten zijn gemaakt met ingrediënten die gluten of sporen van gluten bevatten en kunnen bijgevolg gluten bevatten.
  • Droge vruchten
    Alle Leonidasproducten kunnen sporen van droge vruchten bevatten. Veel Leonidas producten bevatten noten als hoofdingrediënt (hazelnoten, walnoten, amandelen, pistachenoten, pecannoten, …).
  • Melk (lactose, melkproteïnen,…)
    Zuivelproducten zijn uiteraard cruciale ingrediënten bij de bereiding van de meeste Leonidas producten. Ondanks de strikte reinigingsprocedures kunnen er sporen van melk aanwezig zijn in alle producten, met inbegrip van producten die geen melk of melkderivaten bevatten als ingrediënt.

HOE BEWAAR IK HET BEST LEONIDAS PRALINES?

Leonidas pralines met alcohol of roomboter bewaart of eet u het best koel (recht uit de koelkast). Onze pure pralines, onze pralines met vullingen van praliné, ganache, room, likeurcrèmes of marsepein en onze truffels worden het best bewaard op een temperatuur tussen 15 en 18 °C.

Zorg er ook voor dat u de pralines en andere chocoladeproducten niet bewaart in de buurt van voedingswaren of stoffen met een typische, krachtige geur. Chocolade heeft immers de bijzonderheid dat ze zeer makkelijk geuren opneemt.

BEVATTEN DE LEONIDAS PRALINES GGO’S? (GENETISCH GEWIJZIGDE ORGANISMEN).

De leveranciers van Leonidas waarborgen dat de gebruikte sojalecithine uitsluitend afkomstig is van soja van planten die zeer streng worden gecontroleerd op de aanwezigheid van genetisch gewijzigde soja. Zij garanderen dat de PCR-analyses negatief zijn.

Wat glucose en glucosehoudende producten betreft, waarborgen onze leveranciers ofwel dat ze worden vervaardigd op basis van tarwezetmeel dat niet genetisch werd gewijzigd, ofwel dat de oorsprong werd gecontroleerd op de aanwezigheid van genetisch gewijzigde maïs.

WAAROM VERSCHIJNT ER OP SOMMIGE PRALINES EEN WITTE LAAG?

Dit verschijnsel noemen we ‘rijp’. Er bestaan twee soorten rijp: vetrijp en suikerrijp. Vetrijp is een dun laagje op het oppervlak van de chocolade dat u amper voelt. Suikerrijp ziet eruit en voelt aan als een laagje minuscuul fijne suikerkorreltjes.

Vetrijp (of vetbloem) ontstaat wanneer vetten naar het oppervlak van de chocolade stijgen of opnieuw kristalliseren. Dit kan gebeuren indien de chocoladelaag te dun is, indien niet correct werd getempereerd, bij een onstabiele vulling of wanneer de chocolade op een ongeschikte temperatuur wordt bewaard.

Suikerrijp ontstaat wanneer de suiker in de chocolade opnieuw kristalliseert. Dit gebeurt wanneer er zich condensatie vormt op de chocolade door een temperatuurschommeling of door hoge vochtigheid.

Chocolade dient steeds droog bewaard te worden op een temperatuur tussen 15° en 18°C. Zo bewaren we zélf al onze Leonidas producten en zijn we er zeker van dat ze u in optimale omstandigheden worden aangeboden.

WAAR KOMT CHOCOLADE VANDAAN?

Chocolade is gemaakt van de zaden van de tropische cacaoboom theobroma cacao. De cacaoboom kreeg zijn naam van de Zweedse 17de eeuwse natuurkundige Linnaeus. De Griekse term theobroma betekent letterlijk ‘voedsel van de goden”. De Azteken maakten van cacaobonen een warme, schuimige drank met opwekkende en verkwikkende eigenschappen. Alleen krijgers, edelen en priesters mochten chocolade drinken. De Azteken schreven chocolade kracht en wijsheid toe. Een gefermenteerde chocoladedrank werd ook gebruikt tijdens religieuze ceremonieën. Het heilige brouwsel werd geassocieerd met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Naar verluidt dronk Keizer Montezuma elke dag 50 bekers chocolade. De Azteken betaalden hun belastingen in cacaobonen. Een slaaf kostte 100 cacaobonen.

WAT IS EIGENLIJK EEN PRALINE?

Praline is een typisch Belgisch woord, zowel in het Frans als in het Nederlands. Een praline is een Belgische chocoladebonbon gemaakt van verrukkelijke Belgische chocolade met een overheerlijke vulling. In Frankrijk daarentegen is een «praline» een pinda of een gegrilde amandel omhuld met suiker. In Engeland gebruikt men het woord “praline” voor wat wij praliné noemen, namelijk een mengeling van noten, suiker en chocolade die we meestal als vulling gebruiken.

IS CHOCOLADE ETEN WEL GOED VOOR DE GEZONDHEID?

Chocolade is bekend om zijn anti-depressieve eigenschappen: dat kan te maken hebben met de geringe hoeveelheid serotonine in de samenstelling van het product. Serotonine is een stof die natuurlijk in de hersenen aanwezig is en een rol speelt in ons humeur. Andere componenten van chocolade bevorderen de waakzaamheid, vergemakkelijken de spierwerking, wekken het hongergevoel op en bevorderen de intellectuele activiteit en het concentratievermogen. Vergeet niet dat kwaliteitschocolade uitsluitend cacao, zuivere cacaoboter en suiker bevat.

PEPT CHOCOLADE OP?

Zeker. Chocolade verkwikt lichaam en geest. Het bevat heel wat energie in een heel klein volume omdat het belangrijke voedingsstoffen bevat zoals koolhydraten (suiker) en vetzuren of lipiden. Uw lichaam neemt de suiker snel op en bezorgt u een snelle opstoot van energie. De vetzuren (de cacaoboter) daarentegen worden trager opgenomen en leveren energie over een langere periode. De mineralen, oligo-elementen en vitaminen in chocolade helpen de hersenen te regenereren. De theobromine stimuleert het zenuwstelsel en bevordert uw concentratievermogen.

IS CHOCOLADE GOED VOOR HET LIEFDESLEVEN?

De Azteekse keizer Montezuma, Casanova, Madame De Pompadour en Markies de Sade dachten van wel. Alhoewel chocolade geen echt afrodisiacum is bevat het een stof, phenylethylamine, die ervoor zorgt dat uw lichaam op dezelfde manier reageert als wanneer u verliefdheid ervaart. Chocolade zal van u dus geen betere minnaar maken, behalve misschien een grotere liefhebber van chocolade!

VERHOOGT CHOCOLADE HET CHOLESTEROLGEHALTE?

Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus. Donkere chocolade gemaakt van 100% cacaoboter, zoals die van Leonidas, bevat heel weinig cholesterol. Melkchocolade bevat tussen 15 en 18 mg cholesterol per 100g, wat een onbeduidende hoeveelheid is.

BEVAT CHOCOLADE MAGNESIUM?

Magnesium bevordert de goede werking van het zenuwstelsel. Alleen bevat ons dagelijks voedsel amper het minimum aan magnesium. Het goede nieuws is dat chocolade bijzonder rijk is aan magnesium.

LEVEN WE LANGER DOOR CHOCOLADE TE ETEN? Het is misschien een toeval maar sommige van de langst levende mensen ter wereld, zoals Jeanne Calment (1875-1997) en Sarah Knauss (1880-1999), waren verzot op chocolade. Jeanne Calment at gewoonlijk een kilo chocolade per week tot haar arts haar op 119-jarige leeftijd, drie jaar voor haar dood, dwong om te stoppen met zoetigheid. U kunt uw eigen conclusies trekken, maar van één ding zijn we zeker: het leven is een stuk zoeter met chocolade!

Scroll naar boven